Lyönti kadoksissa ja putteri kylmänä (17.7.2017)

Samaan aikaa kun Mikko Ilonen tuskaili Skotlannin linksillä neljännen kierroksen huonoa peliään The Royal Birkdalen kentällä Southportissa, olin paniikissa Paloheinän rangella. Rautamailoilla ei lyönti kulkenut alkuunkaan. Tuli pelkkiä matto-osumia. Oli palattava kotiin. Harmittelin, että Hara Expressin odotuskatoksen lasiseinä oli pantu tuusan nuuskaksi. Kirppu ja Liisa olivat kotipysäkillä vastassa. Tämä ilahdutti. 

Kotona avasin telkkarin. Aloin seurata viimeistä kierrosta The Scottish Openissa. Olin kiinnostunut, miten Mikko lopulta sijoittuu. Samalla seurasin ammattilaisten peliä sillä silmällä, jospa löytyisi ratkaisu omaan kadonneeseen svingiini. Oli analyyttisen pohdinnan ja katselun paikka.     

Mikon ensimmäisen kierroksen unelmatulos enteili kisavoittoa ja mahtavaa tukkua rahaa. Sitten tapahtui se, mikä niin monta kertaa on viime aikoina tapahtunut Mikolle. Lyönti katosi ja putteri hyytyi. Peli totaalisesti tökki ja ensimmäisen kierroksen kärkipaikka katosi huitsin Nevadaan. 

Mikko sai sentään pelata kaikki pelit, vaikka jäi lopulta sijalle 58. Toisin kävi Korhosen Mikolle, hän lähti samalta kentältä toisen kierroksen jälkeen maitojunalla kotiin. Joku meitä suomalaisia vaivaa. Mistä moinen johtuu? 

Ruotsin Henrik Stenson oli samassa kisassa Mikon kanssa. He  ja lähtivät tasatuloksilla kisan viimeiselle kierrokselle. Tämä oli mielenkiintoinen seurattava. Olivathan Mikko ja Henrik ammattilaisuriensa alkuvaiheessa usein kämppiksiäkin ja jakoivat keskenään kisakustannuksia. 

Henrikillä urakehitys on ollut nousujohteinen ja kulkee voitosta voittoon. Hän muun muassa puolustaa tällä viikolla vuosi sitten saavuttamaansa The Openin voittoa.  Mikollakin oli hyvä alkukiito, mutta viime aikojen kisamenestys on jäänyt vähiin.

Tässä kisassa entiset kämppikset lähtivät täsmälleen samasta yhteistuloksesta viimeiselle kierrokselle.  Mikko takoi alkuun bogin ja bogilinja jatkui kierroksen loppuun. Yhteensä bogeja kertyi neljä. Henrik sen tahkosi kuusi birkkua ja nosti loppusijoitusta 17 pykälällä. Mikolle kävi toisin. Sijoitus putosi 16 pykälällä ja lähes kisan viimeiseksi.  Kisan katsomisesta ei ollut apua henkilökohtaiseen ongelmaani.  

Löytyisikö apu kotikirjastoni opetusopuksista? Golfkirjoja on hyllymetrillinen. Mentaalista tukea olen etsinyt Gary McCordin ja John Hugganin golfpelaajien käsikirjasta Golfia pölkkypäille ja svingin teknistä osaamista ja hallintaa Hanna Teerijoen kahdesta kirjasta.  

Vertailuanalyysini on, että hallitsen ja osaan asiat teoreettisesti. On kallistuttava mentaalipuolelle. Siinä mitä todennäköisimmin kuulun suomalaisiin perusjuntteihin, joita omien havaintojen perusteella näyttäisi olevan enemmistö meidän miesten taholla, koska en yhdenkään naisen ole kuullut tuskailleen svingeissään. 

Eilen tapasin terassilla Raimo ”Raikka” Myyryläisen kahvittelemassa. Raikka on Suomen parhaita senioripelaajia ja ollut maajoukkueessa kuten Eelä-Korean lahja Suomen ja Paloheinän golfille Dae Jin Hwang.   

Raikka ei ole Cityn jäsen, mutta käy ahkerasti harjoittelemassa Paloheinän rangella. Yleensä hänellä on mukana vain joku pieni rautamaila. Nyt tällä kertaa taisi olla kasi. Otin puheeksi pähkäilyni omien rautojeni kanssa. Olin sitä mieltä, että viime kesän pelaamiset ja talviharjoittelu jäivät putkirempan ja lievän sydämen vajaatoiminnan vuoksi. Olihan tässä uhkana haimasyöpäkin, mutta se suljettiin viime perjantaina vatsan ultraäänitähystyksellä pois. Tästä on hyvä jatkaa.

Matti Hara

matti.hara@luukku.com


Muut meistä

  • TV-kuuluttaja Anna-Liisa Tilus kiersi Paloheinän kentän yhdessä ensimmäistä kertaa pelanneen Sirkka Siiskosen kanssa. Paloheinä markkinoi vähän pelanneille Arkajalka-lähtöjä.
    Lue lisää »
  • "Paloheinä Golf on kävijämääriltään ylivoimainen ykkönen Suomen golfissa." Lue Golfpiste.comin juttu ja katso syksyiset ilmakuvat.
    Lue lisää »
  • "Paloheinän Iso Ysi hurmaa", kirjoittaa Golfpiste.comin päätoimittaja Teemu Tyry. "Kenttä on layoutiltaan mainio, turvallinen ja rakennustekniikaltaan tulevaisuuden vaatimukset täyttävä."
    Lue lisää »